Het spreekwoord "een vreemde eend in de bijt", uit 1914, iemand genoemd die in een gezelschap of bepaalde kring van mensen een vreemdeling is. Zo was ook de bijeenkomst bij De Proloog in Amerongen.

Waar alle wielerliefhebbers samen komen waren dat nu 13 Solexrijders. In het Café waren veel fietsen uitgestald, echter geen Solexen. Ook vele wielershirts en fietshelmen, maar geen leren jassen met pothelmen. Het was niet vreemd dat deze Solexfanaten al fietsend vertrekken, maar dan de hulpmotor activeren om richting het huis van de dochter van Tom te rijden. Naast de N225 langs landgoed Zuylenstein richting Boerenbuurt naar landgoed Broekhuizen (Leersum). Tom maneuvreerde op smalle wegen tussen sloten en bomen van bocht naar bocht. Ook al had hij de tocht zeer slecht voorbereid en miste hij soms een afslag die snel gecorrigeerd werd, liep alles zoals hij gepland had. Door het buurtschap Darthuizen langs lommerrijke lanen naar Landgoed Sandenbrug en vandaar naar buurtschap Steenenbrug.

Niets aan het toeval of improvisatie overgelaten belande we na een ommetje kasteelpark als een soort verrassing bij het Rijkswaterstaat verkeersleiding Centrum Wijk bij Duurstede. De toegangspoort die voor iedereen gesloten blijft was opengelaten voor de groep Solexrijders welke werden opgewacht door de brugwachter (naam bekend bij Tom). Ook al had hij ’s morgen nog een brug in IJmuiden met noodbediening moeten openen, stond hij keurig op tijd bij de SVC (scheepsverkeersleiding centrum). Een vlotte, veilige en uniforme begeleiding van het scheepvaartverkeer is het doel van scheepvaartverkeersmanagement. Nederland is hét Europese knooppunt van transport over water. De Nederlandse vaarwegen behoren tot de drukste ter wereld!

Ook al had het niets met Solex rijden te maken was dit thema het mooiste en interessantste van deze tocht. Rijden van punt na punt is dan maar bijzaak meer. We rijden verder via 't Wijkse veer over het Amsterdam Rijnkanaal en langs de Marijke sluis. Smalle landbouw weggetjes naar Buren. Om Buren heen naar Erichem en vervolgens naar Zoelen. Voor de lunch was gekozen voor het Van Der Valk centrum in Tiel. Ook al was het een vlotte bediening tikte de tijd weg. Terug op de Solex voer de tocht weer naar Zoelen, Vervolgens het Amsterdam Rijnkanaal over en bij het strandbad Beldert Beach op weg naar het Lingemeer.

Langs het streekmuseum Baron van Brakell via Ommeren naar Rutgers huis in Ingen/Luchtenburg. Gezellig afsluiten bij Rutger en Heidi onder het genot van een drankje, snacks en super lekkere gehaktballen. Tom deelde de route uit om terug te rijden naar Amerongen. Merendeel was echter op de Solex gekomen en reden vanuit Ingen direct naar huis. Met in totaal 62 km op de teller was dit een mooie, zonnige en leerzame Solex toertocht uit de mouw geschut door Tom. In naam van alle deelnemers, bedankt Tom.