Zondag 16 juli 2023 was het dan zover… een tocht op de Solex van 70,3 km door een prachtig stukje Nederland: het land van Maas en Waal, met start en finish in de mooie Betuwe.

Rond tien uur kwamen de eerste fanatiekelingen aan in Ingen, waarvan twee zelfs zo fanatiek dat zij er al twee uur op de Solex op hadden zitten. De opkomst was niet groot; dit had te maken met het feit dat het overal volop vakantieperiode is. Voor de aanwezigen mocht dat de pret niet drukken!

Deze dag begonnen we met een lekker kopje koffie en een gevulde koek. Uiteraard was er speciaal voor Tom aan de chocomel gedacht. Het weer voor vandaag zou onstuimig kunnen worden maar gelukkig was er ook af en toe zon en het leek droog te blijven.

Rond half elf maakten we ons klaar voor de start. Helaas was Frank dit keer niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn dus we moesten het doen zonder het welbekende startsein van Frank. Via de boerenweggetjes rondom Ingen reden we door het pittoreske Lienden richting Echteld. Om in het land van Maas en Waal te komen moet er natuurlijk een rivier overgestoken worden; in dit geval de Waal. Hiervoor gingen we over de Prins Willem Alexanderbrug bij Beneden-Leeuwen. Door de harde wind was het verstandig om je stuur goed vast te houden! Aan de andere kant van brug vervolgden we onze rit door het vlakke boerenland. Via het plaatsje Altforst reden we naar ons eerste doel van die dag: restaurant Moeke Mooren in het mooie Appeltern. Bij Moeke hebben we genoten van een heerlijke lunch. Niet alleen voor de inwendige mens werd gezorgd, maar natuurlijk ook voor de Solexen! De tankjes werden weer volgegooid om zo de rit weer te kunnen vervolgen. Tijdens de lunch werden de diverse weerapps nauwlettend in de gaten gehouden; er was namelijk regen in de buurt gesignaleerd. Helaas ontkwamen we niet aan een paar druppels regen maar door de harde wind was de regen gelukkig van korte duur. In combinatie met het rijden op een dijk zorgde deze harde wind er wel voor dat de deelnemers die wat kleiner (lees: lichter) van stuk zijn bijna van hun Solex geblazen werden. Voetjes bij de grond houden dus!

De volgende stop was een onverwachte stop bij het Driedijkenpunt in Dreumel; hier komen de Maasdijk, de Waaldijk en de Heerewaardense afsluitdijk samen. Hier staat een kunstwerk uit brons en graniet dat direct de aandacht trok. Dit kunstwerk, genaamd Stad aan de Rivier, werd gemaakt door kunstenaar Cor Litjens en werd in 1998 onthuld door Willem Alexander. Het monument is ontworpen ter herinnering aan de wateroverlast in januari 1995 waarbij de inwoners uit dit rivierengebied moesten evacueren.

Het monument laat in miniatuur vele bekende gebouwen zien uit Europese steden.

Nadat iedereen het monument uitgebreid had bekeken en uiteraard op de foto had gezet, werden de Solexen weer gestart om de prachtige tour door het land van Maas en Waal voort te zetten. Maar al snel misten we twee groepsgenoten, Chris en Gerhard waren niet meer te zien. Het bleek dat zij de uitdaging aan waren aangegaan om in windkracht vijf (minstens!!) een poncho van boterhamzakjeskwaliteit aan te trekken. Deze strijd konden zij echter niet winnen en zij kwamen al snel weer aangereden, zónder poncho.

In Wamel hebben we de pont naar Tiel gepakt, het land van Maas en Waal lieten we weer achter ons. In verband met een afgesloten brug waren we verplicht om het industrieterrein van Tiel te doorkruisen om zo weer richting Ommeren te rijden met als eindpunt Ingen. Hier werd een lekker biertje gedronken en ging de bbq aan. Alle mannen bleken goede bbq’ers te zijn! Er werd gezellig gepraat en heerlijk gegeten; het was een mooie afsluiting van een zeer geslaagde dag!

Rudger Bongers