Vrijdag 30 juni 2023

Aan de vooravond van een forse brandstof verhoging kwamen de meeste Solex club liefhebbers bijeen. Ze druppelen één voor één binnen, waarvan enkele als voorloper de omgeving al verkend hadden. Vele verhalen tussen het opbouwen van tenten en het gereed maken van de caravan of camper. Zoals de laatste jaren de gewoonte was er ook weer een Solextocht. Frank had gekozen voor de noordelijke route vanaf Hengstdijk naar de Westerschelde dijk.

Deze volgend tot in Ossenisse waar een kijkje genomen werd over de dijk. Een mooie blik op de Westerschelde tijdens de eb periode waar je de avonturiers van wadlopen naar de zandbanken zag wandelen. Vanaf dat punt is gekozen om aan de waterzijde verder te rijden richting Perkpolder. Helaas was er geen overzetboot meer te bekennen maar wel vele restanten van schepen en schip onderdelen. Kris kras langs de zee inham welke volledig was droog gevallen. Ook al was de route doorgegeven nam Frank een mooie alternatieve route om door Kloosterzande te rijden waar een korte pauze was voor de kerk. De route richting de vertrekplaats was geblokkeerd, maar Peter had al vooraf een sluiproute verkend die goed van pas kwam om te volgen. Een zonnige dag werd afgesloten met een Chinese maaltijd die door Arnold en Nico afgehaald was in Kloosterzande. Tot in de late uurtjes genoot ieder op zijn wijze van de dag die voorbij was gevlogen. Uitkijkend naar de weersberichten van de volgende dag.

Zaterdag 1 juli 2023

Bewolkt en grijze lucht was het welkom voor deze ochtend. Els was het ontbijt en de tafel aan het gereed maken terwijl Nico de verse broodjes bij de bakker aan het ophalen was. Het bekende gerecht broodje ei met spek van Els werd aan ieder verstrekt nadat ze hun wasje en plasje gedaan hadden. De nieuwe gasten kregen ook het vlaggetje en knooppuntkaartje. De Solexen worden in gereedheid gebracht om de door de Zeeuwsvlaamse Solexclub De Laagvliegers uitgezette route te starten. Miezer regen belette ons niet om de motoren warm te laten lopen. Om 10:20u kwam er beweging in een lange sliert Solexrijders over de camping naar de uitgang. Richting de Schelde dijk ging het steeds harder regenen. De knooppuntkaartjes aan het stuur begonnen te weken en verpulverde langzaam naarmate de kilometers vorderde. Geen probleem als je de voorrijders kon zien, maar je kon er gebruik van maken dat je ze uit het oog verloor. In Terneuzen was de eerste pauze met een aangeboden drankje van de organisatie. Na deze pauze gingen de hemelpoorten open op weg naar het westen langs Dow en vele andere industrieën. In een zone waar de volgauto met Henk Michels aan het stuur niet kon volgen begon de Solex van Henk van Lierop te stotteren. Na enkel pogingen de sproeier te reinigen was er geen andere optie dan te slepen tot de volgauto weer in zicht kwam. Frank leverde Henk af bij de familie die door het slechte weer ook als volgauto functioneerde. Een geluk dat het telkens buien waren waardoor er ook tijd was om te drogen. Via de diverse “mossel” wegnamen naderde we Philippine waar de lunch werd genuttigd. Nadat ieder weer op de verzamelplaats was gearriveerd ging de rit verder richting de brug nabij Sluiskil. De terugweg is altijd sneller dan de heen weg. Na een uurtje rijden kwamen we aan voor onze derde pauze bij Brasserie de Kraag Het zonnetje prikte van tijd tot tijd door de wolken en het bleef droog maar wel bewolkt. De officiële route was terugrijden richting Spui, maar het verzoek was om de kortste route te nemen via Zaamslag en Vogelwaarde naar de aankomstplaats Camping de Vogel. Na dat alles gereed gemaakt was voor de bbq konden we aanschuiven aan de dis. Answald en Arnold verzorgde het vlees en Els de heerlijke garnalenspies. Ook al was niet al het eten op, waren de buikjes wel allemaal gevuld om de avond en nacht te overbruggen. Na een afzakkertje met Schrobbelèr en de nodige communicatie was het afwachten wat de komende zondag ons zou brengen.

Zondag 2 juli 2023

Ook al was de temperatuur nog laag zag het ochtend gloren er goed uit. Na het ontbijt en het nodige sleutelen konden we op de voorgestelde tijd vertrekken voor de door Frank uitgezet route door Oost Zeeuws-Vlaanderen. In een lekker tempo via Lamswaarde richting Paal waar de eerste pauze werd gehouden in Clubhuis Saeftinghe. Gezien er niet gereserveerd was kon met hulp van Els en Astrid toch snel geserveerd worden. In het zicht van de drooggevallen haven kwamen er plots een 15-tal Amerikaanse en Engels legervoertuigen die ook daar hun eerst pauze hadden voorzien. Gelukkig was onze bestelling al gaande. De regenbuitje wat niet meetelde omdat er slechts enkel druppels vielen, wat zelfs de moeite niet was om voor onze Belgische Zuiderburen in leger uitrusting naar binnen te gaan. Na een warm drankje te hebben genuttigd op weg via Graauw, Vishoek, Molenhoek, Schuddebeurs naar de historische molen nabij Hulst. Daar was het tijd voor een groepsfoto voor de molen. Op een boogafstand van het stadhuis werd alvast de vertrektijd bekend gemaakt. Langzaam werd naar het stadhuis gereden waar Solexen keurig op een rij werden geparkeerd. Op de trap van het stadhuis om weer een groepsfoto te maken met ook alle Solexen op de voorgrond. Eetgelegenheden genoeg en ieder verspreide zich over verschillende restaurants en wandelde wat rond. Ieder was op tijd terug, echter de bezemwagen van Nico had een bonnetje onder de voorruit, terwijl er een kaartje gekocht was met nog een half uur over. Het bonnetje was echter door het dichtslaan van de deur tussen dashboard en autoruit gezakt. Frank sprak de agent aan om mee te gaan naar de auto terwijl Nico en Answald druk aan het vissen waren om één van de vele parkeerkaartjes in de diepte naar boven te toveren. Het koste wel een barst in de ruit, maar het parkeerkaartje kwam tevoorschijn. Nadat de boete was geneutraliseerd kon de route vervolgd worden. Via Sint Jansteen naar Heikant waar Frank stopte bij zijn ouderlijk erf met een korte uitleg van de mooie villa die er nu stond. De route via de polder richting Axel. Door smalle schelpen paden en langs oude forten naar Drieschouwen. In Axel aangekomen was de derde pauze in het zonnetje uit de wind. Een genot om uren te zitten, maar Frank kon niet zo lang wachten omdat hij beloofd had om ongeveer 16:00u terug te zijn. Vanuit Axel richting Schapenbout en Magrette naar Steenovens, De Sluis en het Fort naar Luntershoek. Van daar via Vogelwaarde naar de camping waar gearriveerd wordt om 16:15u. Genoeg tijd om de sleutel van camping in te leveren, na te praten, af te breken en elkaar het beste te wensten. Voldaan en een herinneringen rijker reden de meeste huiswaarts waarbij de App reviews spraken over een geslaagd club weekend.

Allen tot volgende clubweekend op 5 6 en 7 juli 2024.

Groeten Frank.