Beste solexrijders.

Hierbij een verslag van de 19de airborne rit van Stichting Pegalex. Zoals inmiddels iedereen gewend is start met 60 deelnemers ook deze rit vanaf kasteel Doorwerth.Ik mocht dit jaar voor het eerst samen met Ruurd een rit uitzetten.

En wat blijkt:  Na de start en 5 km in Oosterbeek komen we erachter dat ons team wat achteraan rijd er niet bij aangesloten is. Zij hebben de niet startende Solex van een van onze zusters in de bezemwagen gezet en zijn ons achterna gereden. Echter waar wij bij de uitgang naar rechts zijn gegaan gingen zij naar links. Gelukkig bleef dit het enige incident deze dag.

Onze eerste stop was in de Berekuil onder aan de John Frost brug. De brug die de geallieerden in handen moesten krijgen. Daarna zijn we via de toeristische route langs de IJssel naar Ellecom gereden. In Ellecom hebben we op landgoed Avegoor een lunch gebruikt.

In de voorgaande jaren zijn de meeste monumenten van Amerikanen Engelsen Polen en Schotten bezocht die verband houden met de operatie Market Garden of de slag om Arnhem. Dit jaar hebben we informatie willen geven over een aantal gebouwen die door de Duitsers in de jaren 49-45 zijn neergezet. De keuze was gevallen op de Turnhal in Ellecom en de Bunker Diogenes in Schaarsbergen.

Beiden gingen niet door maar in plaats daarvan hebben we bij bed en breakfast “de Adelaerthoeve” een heel boeiend verhaal gekregen over het vliegveld, de gebouwen en bunker nabij Deelen. Een vliegveld werd gebruikt in 40-45 met een oppervlak groter dan het huidige Schiphol.

Wat er in de jaren tijdens de 2e wereldoorlog allemaal is gebouwd, heb ik ook opgezocht in een van de links die onder het verslag staan. De laatste link van de volkskrant geeft een route over het oude vliegveld Deelen die te voet of met de fiets of de Solex te volgen is. Bij ieder object op de kaart geeft het aan waarvoor het destijds gebruikt is.

Zoals mijn collega Erik Laurentzen al vertelde: “Om alles te bekijken heb je minimaal 5 dagen nodig”

Net voor 17.00 uur waren we allemaal heelhuids terug - na 72 kilometer te hebben afgelegd - op het startpunt kasteel Doorwerth. Wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien bij dan de 20e Airborne tocht van Pegalex.

Ter raadplegen Links m.b.t. Deelen:

https://www.gld.nl/lokaal/7659241/nieuwe-eigenaar-voor-historische-ss-turnhal-in-ellecom

https://nl.wikipedia.org/wiki/Diogenesbunker

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Deelen

Waar ging het mis? (Deel 1) – Slag om Arnhem Archief (slag-om-arnhem.nl)

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/ommetjes/routes/deelen/tour/