Op de langste dag van het jaar, wanneer de zon haar meeste licht geeft, mochten we op een zwoele juni avond de 22 Solexen verzamelen in het Betuwse dorp aan de Rijn; Heteren. Om in de zomerstemming te blijven, dronken we koffie tussen de caravans bij de caravanstalling van Gijsje. Na gezellig even bijpraten zijn we opgestapt voor een prachtige route door het Betuwse land.

Via de provinciale weg zijn we Heteren uitgereden, langs Randwijk naar ‘Heerlijkheid Hemmen’. Het Landgoed Hemmen kent een lang verleden. Vanaf de 14e eeuw lag er, op de plaats van waar nu de ruïne zichtbaar is, een groot omgracht slot. In 1757 bouwde men op de oude fundamenten van het toenmalige kasteel een statig landhuis “Huis Hemmen” dat in 1945 tijdens de Tweede wereldoorlog werd verwoest. Nu is rondom de ruïne van “het huis” en temidden van 350 ha. land met bos, hoogstamboomgaarden en weilanden een prachtig park in Engelse Landschapsstijl te zien. Met deze ruïne aan de rechterhand zijn we een rondje rondom het oude dorpskerkje gereden. Op de plaats van de huidige kerk moet in de Middeleeuwen al een bidkapel ter ere van Maria hebben gestaan, ten oosten van de burcht van Hemmen, aan de ‘gevaarlijke’ weg van Wageningen naar Nijmegen. In 1935 stond de kerk als Sint Maartenskerk in de lijst van kerken, die de bouw van de Dom in Utrecht bekostigden.
Via Zetten zijn we door het veld naar Herveld gereden. Bij de plaatselijke kersenboomgaard van de familie Nijland zijn we gestopt voor een korte pauze met een lekkere beker kersen.  In de Betuwe worden de kersen geplukt en verkocht van ongeveer medio juni tot half augustus. Kersen telen is niet zonder risico’s, want slecht weer of vogels kunnen grote schade toebrengen aan de oogst. Er waren soms jaren dat heel de kersenoogst verloren ging. Maar dit jaar viel de schade mee en werden er overal volop kersen verkocht. Vaak bij kleine stalletjes langs de weg.
Via een prachtige route over kleine paadjes dwars door de natuur rondom de plas van Slijk-Ewijk, over kleine bruggetjes met de solexen op een lang lint, kwamen we uit bij het dorpshuis waar we even zijn gestopt om wat te drinken. Hierna zijn we begonnen aan de terugreis. Over landwegen tussen de weilanden, langs de Linge bij een ondergaande zon…het was inmiddels iets later dan gedacht, kwamen we nog langs diverse boerenbedrijven die allerlei eigen, verse producten verkopen langs de weg. Maar voor zelfgemaakt ijs was helaas geen tijd meer. Met dalende luchtballonnen in de verte was het ook voor ons tijd om na 36 km terug te keren naar ons startpunt. Als cadeautje kregen we zelfs nog lekkere marinade uitgereikt van Henk uit Beek&Donk uit een bus waar werkelijk alles in zat! Wat hebben we genoten van deze lange avond, prachtige omgeving, vrolijk tuffende Solexen en geweldige mensen!

Clasien, Gijsje en Eline