Vrijdag 5 juli

Op weg naar Beringen in België om op bezoek te gaan bij de Campse Solexisten. Een sprankelende Solexclub uit Leopoldsburg. De ontvangst is in een voormalige voetbalkantine wat al jaren het clubhuis is voor de Solexisten. In ruil voor het onderhoud mogen ze de kantine en voormalig voetbalveld gebruiken.

Door de drassige ondergrond was het niet mogelijk om de caravans en campers op het voetbalveld te plaatsen, Dit werd opgelost door dicht op elkaar te staan op het parkeerplaats nabij de kantine. De stroomkabels worden door gelust van voertuig naar voertuig voor de stroom.

Een welkomstdrankje stond te wachten en het keurige tasje met herinneringen en alle bonnen voor de activiteiten kon afgehaald worden. Voor je het weet is het tijd om een tochtje te gaan rijden in de omgeving van Beringen. Een tochtje van 35km als opwarmertje voor het komende weekend. Na een goede maaltijd was het nog gezellig tot in de late uurtjes.

Zaterdag 6 juli

Heerlijk opstaan met mooi weer in het vooruitzicht. Op weg naar de kantine waar een lekker ontbijt me omelet of roerei voor alle deelnemers werd geserveerd. Van de in totaal 75 aanwezigen vertrekken er 50 liefhebbers stipt op 9:30u. Met de Roadrunners als verkeersregelaars verloopt de Solextoertocht vlotjes. De 1e stop is bij de Citadel van Diest Daar bezoeken we het museum van de Belgische parachutisten. De gids, een oud militair, geeft de rondleiding en vertelt prachtige verhalen. De 2e stop waar een gids aangeboden door de stad ons een rondleiding geeft in een het stadhuis en kerk van Diest.

In het stadhuis wordt de stamboom van de prins van Oranje Nassau uitgelegd. In de kerk was een telg van de Oranje stamboom begraven in de grafkelder. Diest dankt de titel van Oranjestad aan het feit dat het in 1499 in bezit kwam van Engelbrecht II van Nassau. Een van diens opvolgers droeg de titel van 'Prins van Oranje'. Philips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, die de stad in 1572 veroverde, ligt begraven in de Diestse Sint-Sulpitiuskerk.

Terug op de basis wachten ons een heerlijke BBQ en was het een gezellig avond waar we genoten van de overwinning van Nederlands elftal op Roemenië en op weg naar de halve finale.

Zondag 7 juli

Allen fris en fruitig op weg naar het ontbijt met omelet of spiegelei, al dan niet met een dikke lap spek. Voor je het weet wordt onder leiding van de “Ieste” en afgesloten door de “Letste” gestart voor de zondagse rit. Prachtig de Belgische woordkeuze. Met wederom de “roadrunners” als verkeersregelaars zijn we snel bij een oorlogsmuseum: Liberation Garden in Leopoldsburg. Daar gaan we op pad met een digitale gids. Vanuit dit museum is in WO2 operatie Market Garden gestart. Interessant museum over WO2 waar je ook een digitale vlucht kan maken met een Spitfire. Het bekende Britse jachtvliegtuig.

We bezoeken nog een 2e oorlogsmuseum: museum: K-Blokken en de Oscar-kapel. Een museum met zeer veel grote militaire voertuigen, echter door gebrek aan personeel helaas geen toegang tot het binnen museum. De kapel kunnen we wel bekijken. In de kantine eten we een lekker worstenbroodje. De kantine heeft de sfeer van de kantines uit de dienstplichttijd. Oude tijden herleven. De laatste stop is bij een begraafplaats voor oorlogsslachtoffers.

De afsluiting met Belgische frieten en stoverij smaakte opperbest. Vele handjes werden geschut en de caravans en campers werden gereed gemaakt om weer huiswaarts te keren. Met een zeer goed gevoel van een geslaagd Solex weekend. Onder leiding van de voorzitter Urbain was dit een tot in de puntjes georganiseerd en geregisseerd weekend wat niet snel vergeten zal worden.

Campse Solexisten hartelijk dank voor de gastvrijheid!!!!

Namens de Pegalex deelnemers.