Op de eerste zondag van mei werd de Bloesemtocht in de Betuwe gereden. Ondanks dat de weersvoorspellingen niet zo goed waren, werden we op deze ochtend begroet door een lekker zonnetje; dat was alvast een mooie meevaller! Tegen tien uur druppelden de eerste Solex-liefhebbers binnen in Ingen. Sommigen waren thuis al op de Solex gestapt, voor anderen was dat te ver; zij waren met de auto met de Solex op de fietsendrager.

Met 14 Solexliefhebbers begonnen we deze mooie dag met een lekker kopje koffie of thee met een gevulde koek. Het was leuk om zowel bekende als nieuwe gezichten te zien en iedereen had er zin in. Om half 11 blies Frank, zoals gebruikelijk, op de fluit om daarmee de start aan te kondigen. En zo begonnen we aan een tocht door het mooie landschap van de Betuwe. Klein minpunt was dat de meeste bloesem helaas al verdwenen was. In verband met de hoge temperaturen al vroeg in het voorjaar stonden de fruitbomen vroeg in bloei dit jaar. Maar dat mocht de pret zeker niet drukken, er was immers nog zoveel moois te zien onderweg. Zo voerde de tocht onder andere door de idyllische buurtschap De Bontemorgen, gelegen tussen Lienden en de Rijndijk. De Bontemorgen bestaat uit een kaarsrecht straatje, heel smal, met prachtige beplanting aan weerszijden. Vroeger was dit een straatje waar vooral arbeiders uit de nabijgelegen steenfabriek woonden. Zij hadden het niet breed en mede daarom waren de achtertuinen in dit markante straatje zo diep. Iedereen had een moestuin, een kippenschuur en vaak nog wat ‘keujes’ (het Liendens dialect voor varkens).

De tocht werd voortgezet over de dijk met prachtige vergezichten over de Rijn.

Toen de zadelpijn bij sommige deelnemers toch wel toesloeg, werd er een korte stop ingelast op de dijk ter hoogte van Maurik. Hier konden we gedurende tien minuten de benen strekken om daarna weer op de Solex te stappen om verder te kunnen genieten van al het moois wat de omgeving te bieden heeft. Via de pont staken we de Rijn over en kwamen we uit in de provincie Utrecht, om precies te zijn in Wijk bij Duurstede. Dit is een prachtig vestingstadje waar maar liefst vier rivieren door en langs stromen: de Nederrijn, de Lek, de Kromme Rijn en tot slot het Amsterdam-Rijnkanaal. In dit mooie stadje hebben we genoten van een heerlijke lunch bij restaurant De Engel zodat we met een gevulde maag onze tocht weer met goede moed konden voortzetten. Via Amerongen en Elst reden we naar Rhenen waar we via de brug aan de andere kant van de Rijn terechtkwamen, en dus weer terug waren in de Betuwe in de provincie Gelderland. Rond half vier bereikten we onze startplek en daarmee het eindpunt van deze mooie tocht. We sloten af met een drankje en er werd nog gezellig nagepraat door de deelnemers. Het was een geweldige dag met een mooie tocht van 62 kilometer door ons prachtige Nederland en als kers op de taart zonnig weer! Wij hebben al zin in de volgende tocht, wij hopen jullie ook!

Rutger Bongers