Eindelijk…het was zover, de eerste tocht van 2013…We hebben er lang op moeten wachten, de weergoden waren ons gunstig gezind en kon de tocht gewoon doorgaan, hoewel het ’s morgens nog mistig en behoorlijk koud was en het op sommige plaatsen gevroren had.
Wederom hadden wij als startlocatie Museumboerderij Den Tip gekozen,waar we gastvrij werden onthaald door Fons Brekelmans en zijn personeel. We begonnen met koffie, thee en voor de meesten van ons een heerlijke appelflap.

De start werd een half uur uitgesteld omdat Peter van Daalen door wegwerkzaamheden niet op tijd aanwezig kon zijn. Maar op 11:00u. was het eindelijk zover. Het zonnetje was inmiddels ook gaan schijnen en allemaal ‘goed ingepakt’ gingen we met 27 solexrijders op weg voor de Bloesemtocht.
Helaas, zo bleek achteraf, geen bloesem te zien vanwege de (te) lange lage temperaturen.
Vanaf Herveld reden we naar Wely en vervolgens via de dijk, waar we ook nog de kerncentrale  konden zien, naar Dodewaard. En helaas..het eerste pechgeval. Een van de leden van de Spitfires had problemen. Na een korte reparatie konden we verder.
De tocht voerde ons naar Ochten, naar het Nationaal Fruitpark…Helaas geen bloeiende appel, -peren of kersenbloesem te zien, die zaten nog diep verscholen onder de knop.
Een van de leden van de Spitfires besloot toen om terug te keren naar Herveld vanwege een lekkende benzinetank samen met Theo Peters.
Met 25 solexen vervolgden we onze weg richting Opheusden en Kesteren. Veel  boomgaarden gezien met  laagstam, -spilvorm, -halfstam en hoogstambomen, maar helaas geen bloesems. Op de dijk bij Opheusen sloeg wederom de man met de pechhamer toe. Ditmaal de familie Slenders. De solex had problemen met de pomp. Gelukkig had Frank overal op gerekend dus fungeerde hij wederom als ‘sleepsolex’.
Via Lienden en Ommeren arriveerden we rond kwart voor 1 in Ingen waar de lunch werd genuttigd in cafetaria ‘de Oude Smederij’.Hier werd ook nog snel de kapotte solex gerepareerd. Gelukkig was het zonnetje heerlijk gaan schijnen zodat we zowel binnen als op het terras konden genieten van onze welverdiende lunch.
Rond 14:00u. gingen we weer verder. De tocht voerde ons via allerlei  prachtige en rustige landweggetjes naar Kesteren. Hier zag de heer Jeurissen helaas een paaltje over het hoofd en aangezien ook het paaltje niet op tijd weg kon komen, was een botsing helaas onvermijdelijk..Gelukkig alleen maar materiële schade. Vervolgens via Opheusen en Hemmen op weg naar Zetten. Hier kreeg Hubert Derksen nog een lekke band met zijn solex 5000. Geen reserveband aanwezig, dus werd de band  snel en vakkundig geplakt. Daarna weer op weg naar Herveld, waar we rond een uur of 4 aankwamen bij de museumboerderij en zat de eerste tocht van het jaar erop.
Onder het genot van een hapje en een drankje werd nog even nagepraat en vervolgens ging ieder weer op weg naar huis.
En de volgende tocht?...Die is op zondag 28 april en daar kijken we natuurlijk weer naar uit.
We hopen dat u genoten heeft van de tocht.
Groeten van Theo, Tonnie, Mark en Eric.