Het jaar 2020 zal de geschiedenisboekjes ingaan als het corona jaar. Het jaar waar veel niet mag maar gelukkig zijn er alternatieven zoals de alternatieve airborne solextocht.

Om toch nog een beetje airborne gevoel te krijgen heb ik besloten om de tocht te gaan rijden. Omdat niet alle huisgenoten graag op de solex rijden zijn het maar liefs 3 dagen geworden met van alles wat. Fietsen, lopen en solex rijden. Voordeel hiervan is dat je net wat meer tijd hebt om alles wat de deelnemende gemeenten hebben bedacht eens rustig te bekijken.

Op 13 september op de fiets richting Driel. Daar hebben we het plein en de kerk bezocht. Rustig de tijd genomen om alles eens te lezen en te bekijken van wat er te zien was. Op het plein waren extra borden geplaats met informatie over het Polen deel van de slag om de brug. En ook de kerk werd niet vergeten. Veel interessante informatie. Daarna gaat de route verder richting Arnhem. In Arnhem centrum hebben we een route van 3,5 km gelopen. Ook daar waren op verschillende plaatsen extra borden geplaatst met korte teksten van de veteranen die de slag hebben overleefd. Er moest ook aan de inwendige mens worden gewerkt. Dus maar een hapje en een drankje gedaan in Arnhem. Het was er prachtig weer voor om dat buiten te doen. Het laatste deel is de route via Oosterbeek weer naar huis.      

Op 20 september hebben we het rondje Ede gereden. Ook deze dag hadden we geluk met het prachtige weer. Het eerste stoppunt is het kanon in Heelsum. De herdenking had al plaatsgevonden. Het stond er vol met kransen. De tocht wordt vervolgd via eethuis Airborne. Daar is vorig jaar een nieuw monument geplaatst. De route wordt vervolgd naar de Ginkelse Heide. Daar hebben we de borden en de beide monumenten bekeken. De borden vertelde de verhalen van de para’s zoals die tegenwoordig werken en aan de andere zijde de dropping op de verschillende locaties voor operatie Market Garden. Mooie foto’s en verhalen en ook weer wat geleerd. Ook bij het monument op de heide staan er veel kransen. Normaal worden die gelegd tijdens de paradroppings. Helaas ging die niet door maar gesprongen is er wel. Meerdere dagen vlogen er grote Hercules vliegtuigen boven Doorwerth om de para’s te laten springen voor hun oefening Falcon Leap. Vanaf de heide gaat de tocht richting Wolfheze, langs het tunneltje onder de spoorweg richting de airborne begraafplaats in Oosterbeek. In de ochtend waren de kransen gelegd. Druk was het er niet zoals andere jaren. Maar wel bijzonder. Dit jaar hebben de kinderen geen bloemen gelegd maar een kaartje gemaakt met een boodschap. De kaartjes zijn aan een bloem gemaakt en door een organisatie zijn deze netjes bij alle grafstenen gelegd. Mooi al die verschillende mooie boodschappen, tekeningen en de bloemen bij de grafstenen. Na een Italiaanse versnapering gaat de tocht langs de Naald en het monument met het bloemenmeisje weer richting Doorwerth.

Op 22 september het laatste deel. Het is tenslotte een airborne solextocht. Na de warme hap de solex gestart om het rondje Renkum maar eens te rijden. Dat lukte net voordat het helemaal donker was.  Tijd om te stoppen en een foto maken had ik niet maar genoten heb ik wel met de solex het rondje Renkum rijden.

Ondanks corona was er toch een airborne tocht. Anders dan normaal maar toch ook bijzonder. Ik hoop dat we volgend jaar weer een normale airborne tocht kunnen rijden. Ik zal vast wel niet de enige zijn die dat hoopt.

Blijf gezond en hopelijk kunnen we elkaar weer snel ontmoeten tijdens een solex tocht.

Met vriendelijke groet

Arnold, Wil-Gea en Rik.