Op een zonnige zondagochtend, vanaf circa 10.00 uur, verzamelen een 20-tal Solex rijders zich bij Het Arsenaal 1309 in Doesburg. Thans een prachtig grand-café met historische inrichting en een fraai terras. Het Arsenaal is een begrip in Doesburg, een gebouw met een zeer rijke historie, o.a. nonnenklooster, maar ook wapenopslag (Arsenaal). Na de oorlog deed het dienst als bewoning en werd er antiek etc. verkocht.

Jan, de zwager van Ans Jansen en Gerrit van Aggelen, heeft op hun verzoek een route “Rondje Doesburg” uitgezet. Vandaag rijden we 360 graden om Doesburg en we houden zicht op de toren van de Martinikerk (qua hoogte de 3e van Nederland), waar we ook rijden.

Nadat we een kop koffie hebben gedronken gaan we om 10.30 uur op pad en rijden eerst een kort traject door de binnenstad van Doesburg, een historische Hanzestad met beschermd stadsgezicht, strategisch gelegen aan de uitmonding van de Oude IJssel in de IJssel. Fraai is tevens de vernieuwde, moderne, IJsselkade, met een wijds uitzicht over de Havikerwaard en de Veluwezoom. Daarna rijden we via de sluis naar Angerlo, waar kort wordt gestopt bij ’t Kempke, het geboortehuis van Ans. We vervolgen onze tocht via uitgestrekte landerijen en weilanden naar Giesbeek, waar we kort pauzeren op de dijk van de IJssel, met fraaie uitzichten op het recreatiegebied Rhederlaag en de Postbank (Veluwe).

Daarna rijden we via het fietspad op de dijk, langs de IJssel, via (Huis) Bingerden, en het voormalige gemeentehuis (voorheen Herberg het Wapen) van Angerlo, met aan de overzijde zicht op de Havikerwaard waar we ’s middags zullen rijden, weer terug naar Doesburg, waarbij we een fraai zicht hebben op de ligging van de stad en de Martinitoren.

Terug bij de sluis in Doesburg vervolgen we de tocht langs de Oude IJssel naar Laag-Keppel, passeren daarbij de brug in Hoog-Keppel, jachthaven Bommen Berend en steken vervolgens in Laag-Keppel de brug over en rijden door de oude dorpsstaat van Keppel naar Hummelo, waar we de lunch gebruiken bij het café FF naar Steef. We eten ons “12- uurtje” buiten op het terras (bedankt Steef voor de goede service), met uitzicht op het standbeeld van Normaal, immers we zijn in Hummelo, dus in de bakermat van Normaal, de grondleggers van de boerenrock, en 50 meter van het geboortehuis van Bennie Jolink (“Buizen Beernd”).

Door materiaalpech, helaas niet te verhelpen ondanks de inzet van mede-rijders, haakt één van de rijders af en “sukkelt” op eigen gelegenheid terug naar het vertrekpunt in Doesburg. De overige rijders vervolgen de tocht, die door het buitengebied van Hummelo voert en via Drempt, o.a. wijnboerderij ’t Heekenbroek, komen we bij camping Zwarte Schaar weer bij de dijk langs de IJssel, in dit geval de “dode arm” van de IJssel, thans een uitgebreid recreatie- gebied met campings, maar wederom met fraai zicht op de Martinitoren. We rijden over de dijk naar het veerpont Olburgen-Dieren. Tussentijds is er nog een korte stop vanwege een lekke band van Jan van Aggelen, de tjop- tjopper uit de polder.

Na een korte stop aan de overzijde van de rivier, vervolgen we de tocht door Dieren en vervolgens langs het Hof van Dieren, de grootste ommuurde wijngaard van Nederland, naar Ellecom, voor een aantal rijders bekend terrein. We passeren de voormalige (beruchte)
SS-sporthal (landgoed Avegoor) in Ellecom en rijden vervolgens door naar Kasteel Middachten in De Steeg. We mogen daar met de Solex niet in de directe buurt rijden, dus we moeten het doen het uitzicht op delen van het fraaie kasteel, gelegen op het gelijknamige landgoed.

Vanaf De Steeg rijden we onder de brug van de A348 richting de Havikerwaard, een fraai buitengebied tussen Rheden en Doesburg, over het voormalige terrein van Steenfabriek Bingerden, we zijn dan aan de overzijde van de IJssel, tegenover Giesbeek, waar we vanochtend reden.
Deze steenfabriek is in 1993 gesloten, maar de sporen van de jarenlange werkzaamheden zijn in het landschap terug te zien. Thans is er o.a. een manege en opleidingscentrum voor internationale sportpaarden gevestigd.

Rijdend door het natuurgebied “de Lamme Ijssel” zien we in de verte Doesburg liggen en
via de Alexander Ver Huel brug (met links aan de IJssel de overslag terminals van Rotra Transport) rijden we Doesburg weer in.

We sluiten na 64 km de dag af met een drankje af op het zonnige terras van Het Arsenaal.

Ans, Gerrit en Jan de zwager van Ans