Op deze mooie nazomerdag op zondag 14 oktober startten we zijn met 24 rijders aan een 69 kilometer lange tocht met als start, lunch - en finishplaats Museumboerderij Den Tip te Herveld.

Zoals de titel laat raden komt het cijfer 8 terug in deze rit. De vorm is een acht en ook het cijfer 8 wat opgebouwd is uit 4+4 heeft een diepere betekenis.

Na een ovenheerlijke appelflap en een bakkie koffie/thee vertrokken we vanaf Museum Den Tip om linksaf de Tielsestraat richting buurtschap Wely te tuffen.

Via de Schoolstraat reden wij naar de Waalbandijk om langs de Waal, met een prachtig vergezicht over de uiterwaarden, richting buurtschap Eldik te rijden; Eldik een typisch klein Betuws dorpje dat je terugbrengt in de tijd.

Vanuit Eldik ging het in noordelijke richting over de A15 om via de Markstraat te Kesteren bij de Nederrijn aan te komen. Via de Rijndijk naar Opheusden met op de achtergrond de prachtige herfstkleuren van de Grebbeberg

Opheusden staat bekend om zijn grootschalige laanboomkwekerijen en laat zich er daarom op voorstaan een van de grootsten op dat gebied in Europa te zijn. En evenals het naburige Kesteren is Opheusden zeer kerkelijk meelevend, met een duidelijk gereformeerde inslag, daarmee vallend onder wat wel de Bijbelgordel wordt genoemd.

Na Opheusden gingen wij voor het spoor linksaf richting Hemmen met aan onze linkerzijde de langste rivier van Nederland, de Linge, die De vanuit Betuwe van Doornenburg stroomt tot Gorinchem.

Bij station Hemmen-Dodewaard reden we via Zetten naar Museumboerderij Den Tip, waar de tafels voor de lunch buiten op het terrein al keurig gedekt waren. Het kleinste bolletje van de toertocht met de vorm 8 is voltooid.

De stralende zon is ons welgezind en de temperatuur stijgt al langzaam boven de 20°C.

Na de heerlijke lunch wordt er uitleg gegeven aan het cijfer 8 wat je ook kunt samenstellen uit 4+4. Het jaartal ’44, 2e wereldoorlog.

De middagtocht brengt ons naar Heteren, waar deze zondag ook de herinneringen van de Tweede wereldoorlog worden herdacht bij “The Island”, langs de uiterwaarden nabij Heteren ter hoogte Randwijkse Dijk/Kerkplein.

Hier konden we 30 minuten vrij rondkijken om even stil te staan bij wat er zich hier tijdens de 2e wereldoorlog hier afspeelde.

Herdenken, beseffen en beleven.

Waarom heet het nu “The Island”?

De geallieerden noemden de Betuwe 'The Island', het eiland. En als je op de kaarten kijkt dan klopt dat ook. De Betuwe is een gebied omgeven door water; de Waal en de Neder-Rijn. Het eerste obstakel om de Betuwe te bereiken is rivier de Waal. Een imposante rivier om over te steken, al helemaal tijdens het periodieke hoge water. In die tijd moest dat nog veel met bootjes en pontjes. In ‘44- ‘45 lagen er namelijk nog niet zoveel bruggen richting de Betuwe.

De tocht werd vervolgens hervat richting Driel. Bij het Pools monument reden wij richting de Schuytgraaf. Al zigzaggend kwamen wij weer uit bij de ons bekende rivier de Linge. In een mooi rustig tempo reden wij richting Valburg, waar we onverwachts even moesten stoppen voor een op hol geslagen pony, om vervolgens via Herveld veilig te eindigen bij Museumboerderij Den Tip.

Een mooie rit met een prachtige opkomst.

En een dag vol mooie herinneringen aan de N’acht’egaal , want………… die komt altijd terug.

Tot volgend jaar.

Mark de Haas