Met 17 enthousiaste rijders zijn wij begonnen aan onze rit Apeldoorn e.o. deel 1. En het blijkt dat moeder natuur zich nog steeds niet laat voorspellen. Helaas regende het bijna de gehele tocht. Het oude dorp van Ugchelen is, net als dat van Apeldoorn, groot geworden door de papierindustrie. Het had in totaal 11 watermolens, waaronder de Bouwhofmolen en De Hamermolen. Hoewel Ugchelen nagenoeg met Apeldoorn vergroeid is, heeft het zijn eigen dorpse karakter weten te behouden. Het heeft ook vele dorpsverenigingen. Het 'dorpsgevoel' komt terug in een aantal elementen. Zoals in het dorpshuis Ugchelens Belang .

Startplaats was in Ugchelen (het Ugchelens Belang) ten zuidwesten van Apeldoorn, met ongeveer 7.000 inwoners met in zuid-westelijke richting de grootste zandverstuiving van Europa. We vertrokken hier, dik ingepakt in regenkleding, om half 11 nadat we ons eerst nog tegoed hadden gedaan aan koffie/thee en een heerlijke tom pouce, met dank aan de vader van Mark en Wilco. We reden naar Kootwijkerzand, ten zuidwesten van Ugchelen. Hier bevindt zich de grootste zandverstuiving van Europa. Het is een schraal, maar karakteristiek stuk Veluwe.We waanden ons een beetje in de woestijn, met heuvelachtig terrein. Vervolgens gingen we richting de schaapskooi bij Hoog BuurlooMisschien is Hoog Buurlo wel het kleinste gehucht van Nederland; twee voormalig boerderijtjes, twee schaapskooien, 3 bewoners en ruim honderd schapen. In Hoog Buurlo zijn alle sporen van de cultuur van het heidelandschap nog zichtbaar. Helaas was vanwege het slechte weer niet goed te zien hoe mooi het hier kan zijn.

Via Radio Kootwijk gingen we richting AsselIn Halte Assel hadden wij een prachtig uitzicht op de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort. In het verleden had Assel een eigen treinstation. Het station was aangelegd voor Prins Hendrik, die daar zijn privé-jachtgebied had, het Kroondomein. De omgeving van het Kroondomein is adembenemend. Via Assel richting het pittoreske dorp Hoog Soeren , liggend op de Veluwse stuwwal, waar een idyllische klein kerkje staat wat nog steeds gebruikt wordt. Uiteindelijk zijn we de Amersfoortse weg overgestoken richting het Aardhuis, het Jachtterrein van ons Koninklijke huis. Dit jachtterrein beslaat een gebied van 12 bij 16 kilometer. Stilte, rust en landschapsschoon kenmerken dit gebied. In de bossen leven veel edelherten, reeën en wilde zwijnen. Natuurlijk je moet ergens op kunnen schieten, toch…. Langs mooi bosrijk, heidegebied en ander wonderschoon natuur via Elspeet naar Vierhouten.

Hier hadden we de lunch in de Boerenschuur . Het knapperende haardvuur omarmde ons als een warme douche. Er wachtte ons een heerlijke lunch ….Weer lekker opgewarmd werd de tocht voortgezet richting het Verscholen Dorp. Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers in de bossen bij Vierhouten. Onvoorstelbaar hoe men hier geleefd heeft in zeer barre omstandigheden. En ineens…begon het op te klaren en kwam de zon tevoorschijn. Een beetje laat, maar we konden op deze manier gelukkig weer een beetje opdrogen. Via Vaassen, Kasteel Cannenburch naar Apeldoorn waar via de Koningsweg Paleis ’t Loo werd aangedaan. Via Paleis ‘t Loo naar de Naald,daar waar 5 jaar geleden een aanslag op de Koninklijke familie werd gepleegd met 8 dodelijke slachtoffers als gevolg. Vlakbij de Naald is een monument van glaswerk ter gedachtenis van de slachtoffers geplaatst. 

Via de prachtige brede Loolaan naar de Grote Kerk en met een bocht naar rechts richting het Belastingkantoor, waar al ons belasting geld wordt geïnd. De weg verder vervolgd en via voetbalvereniging AGOVV naar het Orderbos. Van daaruit weer terug naar Ugchelen waar sommigen van ons nog even hebben nagenoten van een dweilorkestendag onder het genot van een drankje. Een mooie tocht op deze Koningsdag met een lengte van 77 km. We hopen dat u genoten heeft van de tocht.

Groeten van Wilco, Theo, Tonnie, Eric en Mark.