Op een zeer warme en zonnige 26 september 2021 vertrokken wij alweer voor de derde keer over de Waalbrug richting

onze oosterburen. We waren ongeveer met z'n veertienen en het eerste gedeelte via het Hollands Duitsch Gemaal , aan de bovenzijde van de Duffelt langs het Kerkje van Persingen en langs Ooij liep voorspoedig.

Toen een heel stuk over de Ellecomsedam, langs Kekerdom, Millingen aan de Rijn en door de polder van het Düffel Kellerner Altrhein und Flussmarschen tot aan het plaatsje Duitse plaatsje Griethausen gelegen aan de oude Rijn arm. Dit was vroeger een vissersplaatsje waar veel zalm en andere zoetwatervis werd gevangen. Hier kan je nog voordelig aan een huisje komen van ongeveer €100.000.

Hier heb ik de oude spoorbrug “Griethausener Eisenbahnbrücke” laten zien die er weliswaar verroest uitziet maar nog helemaal intakt is ,gebruikt werd hij van 1865 tot 1912. Over deze brug ging de trein tot aan de Rhein alwaar  de wagons werden afgekoppeld en met een pont over de Rhein gezet.

Hierna vervolgde we een rondje rondom het eiland Salmfort en via een onverharde weg naar Schenkenschanz een plaatsje met een roemrijke Nederlandse geschiedenis. Schenkenschanz is een oude door water omgeven vesting. Het ligt op een terp en bij extreem hoogwater worden grote poorten gesloten, daar anders 90 % onder water zou komen te staan.

Daarna reden we via Spyck en Griethausen terug naar Kleve over de eerder besproken spoorweg althans het tracé daarvan. Dat voerde ons direct naar de plek voor de lunch bij Restaurant Wissink Emmericher Str. 272, 47533 Kleve.

Onderweg hadden we maar twee incidenten. Een nieuwtankje dat los zat omdat de bevestigingsstrips afgebroken waren en mijn Solex die vanaf Kleef begon te pruttelen. Na vervangen door een nieuwe bougie van Frank was het euvel weer verholpen. De sensatie fotografen die het malheur vastlegden waren ook degenen die bereidwillig hielpen bij het oplossing van problemen, wat neer komt op de bekende Pegalex solidariteit.

Door de langste afstand voor de pause en de late heerlijke lunch (14:30u) vonden de meeste het welletjes. Vanuit Kleef reden we via Tiergarten, Kranenburg, Ubbergen, Nijmegen naar de vertrekplaats in Lent. Ook al hadden we een gehele dag gereden waren slechts 73 kilometer afgelegd.  Deze prachtige dag kunnen diegene die meegereden hebben niet vergeten.

Leuk iedereen weer te zien

Groeten

Leo de Haan